Mantelzorg man en zoon

Mantelzorg

 

Mantelzorg overkomt je
Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende dingen. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen en verrichten soms verpleegkundige handelingen. 

Het leven van mantelzorgers wordt voor een groot deel bepaald door diegene waarvoor men zorgt. Dat is niet erg, zolang er in de agenda van de mantelzorger ook tijd blijft voor een eigen leven. Voor de een is dat een dagelijkse wandeling, voor de ander een betaalde baan, een hobby of sport. Als daar geen ruimte meer voor is, voelen mantelzorgers zich in de knel zitten. Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt.

Het zorgen voor die ander sluipt er vaak in: je bezoekt je moeder twee keer in de week, maar dat blijkt niet voldoende. Voordat je het weet zit je elke avond bij haar en zorg je niet meer voor jezelf. Of je partner krijgt dementie en langzamerhand groeit je zorgtaak, heb je nog nauwelijks een eigen leven en ligt overbelasting op de loer.

 

Wanneer ben ik een Mantelzorger?
Mantelzorg.nl, de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander, beschrijft het volgende over mantelzorg: zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner, kind, familielid of vriend? Dan bent u een van 2,6 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is. Als er in Nederland 2,6 miljoen mantelzorgers zijn, wil dat zeggen dat 1 op de 5 Nederlanders mantelzorger is. In de gemeente Etten-Leur zijn dat dus zo'n 8.500 mensen.

 

Mantelzorgcoach
Mantelzorg kan zwaar zijn en het komt dan ook regelmatig voor dat een mantelzorger overbelast is of dreigt te worden. Een mantelzorgcoach van Surplus is een specifiek opgeleide vrijwilliger die u een bepaalde periode kan ondersteunen. Deze ondersteuning bestaat uit het bieden van een luisterend oor en het bijstaan in papier- en regelwerk. Ook voor verdere tips en adviezen kunt u bij een mantelzorgcoach terecht.

 

Bordje Vol
Bordje Vol is een instrument om de mantelzorger inzicht te geven in het risico op overbelasting en wat hij daar concreet aan kan doen. Bordje Vol brengt voor mantelzorgers spelenderwijs in kaart welke activiteiten energie kosten, hoe lang de situatie nog vol te houden is en welke mensen kunnen helpen. Wat kan er van het bordje af en wie kan daarbij helpen? En hoe ga je dat vervolgens aanpakken?
Interesse gewekt? Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek met Jettie van Agtmaal, consulent Mantelzorg. Mail naar jettie.vanagtmaal@surplus.nl of bel 06-28 08 35 40.

 

Voor meer informatie kunt u het contactformulier invullen of bellen naar 076-50 191 07.